RoHS-direktivet (Restriction of Hazardous Substances) har siden 2006 innført et forbud mot en rekke miljø- og helseskadelige stoffer. I 2023 ble enda flere produkter faset ut. Hva har dette å si for din bedrift? Og hvilke tiltak må du gjøre?
Slik planlegger du ulike lyssoner på kontoret
Arbeidsplassen er ikke bare et sted for å utføre en jobb - det er også en arena for kreativitet, samarbeid og personlig vekst. En av nøkkelkomponentene for å skape et velfungerende og stimulerende arbeidsmiljø er riktig belysning.
Å skape lyssoner på jobb er en god investering i ansattes trivsel og produktivitet. Det har til og med stor innvirkning på helsen vår. Bilde: Nordesign
God belysning er en investering i dine ansatte
I dagens arbeidsliv har kontoret utviklet seg til å bli dynamiske rom for fokus og samarbeid. For å kunne jobbe mer optimalt har riktig belysning blitt viktigere enn noen gang. Å skape lyssoner på arbeidsplassen handler ikke bare om å gi nok lys, men også om å skape et miljø som fremmer trivsel, kreativitet og effektivitet.
Enten det er individuelle arbeidsstasjoner, møterom, pauseområder eller åpent kontorlandskap, vil disse tipsene hjelpe deg med å optimalisere belysningen og skape et bedre arbeidsmiljø for dine ansatte.
5 gode tips når du skal planlegge lyssoner på arbeidsplassen
1. Kartlegg og forstå aktivitetene og bruken av et område
Før du starter planleggingen av lyssoner, bør du sette deg inn i hvilke aktiviteter området skal benyttes til. Identifiser behovene på de individuelle arbeidsstasjonene, møterom, pauseområder og fellesarbeidsområder for å tilpasse belysningen nøyaktig etter bruk og behov.
2. Dra nytte av naturlig lys og rommets layout
Vurder tilgangen av naturlig lys, der det er tilgjengelig. Plasser arbeidsstasjoner i nærheten av vinduer for å utnytte det naturlige dagslyset. Du bør i tillegg være oppmerksom på rommets layout og plasseringen av lyskilder, for å unngå blending og sikre jevnt i hele området.
3. Velg justerbare lyskilder
Belysningsalternativer som gir de ansatte kontroll over lysstyrken og fargetemperaturen er å foretrekke. Her kan vi anbefale deg å velge lamper som gjør det mulig til å tilpasse lyset etter aktivitetene som utføres, og gir samtidig individuell komfort for de ansatte.
Les mer om menneskeorientert belysning her.
4. Integrer smarte belysningssystemer
Implementer smartebelysning. Det er både brukervennlig og energibesparende, og du kan tilpasse automasjoner og ulike scenarier. Dette åpner for å definere lyssoner for forskjellige aktiviteter og du kan enkelt endre dem gjennom dagen. Med smart belysning kan man i tillegg overvåke energiforbruket og tilpasse belysningen for optimalisert effektivitet.
5. Tenk på atmosfære og design
Belysning påvirker ikke bare funksjonalitet og effektivitet på arbeidsplassen, men også atmosfæren. Velg lysarmaturer og lamper som både er tidsriktige, funksjonelle og plassert riktig.
Selvfølgelig er det funksjon som er det viktigste, men det finnes så mye flott belysning at det ikke lenger bør være et spørsmål: design teller mye for overordnet atmosfære og trivsel. Skap en balanse mellom funksjonalitet og estetikk for å oppmuntre til et inspirerende, moderne og appellerende arbeidsmiljø.
Cordoba pendellampe fra Nordesign er veldig flott i både nisjer, lounge-områder og i åpent kontorlandskap. De skaper dybde i rommet, og et designelement.
Hvordan belyse ulike områder?
Individuelle arbeidsstasjoner: Fokus og komfort
Ved en arbeidsstasjon er det avgjørende å ha belysning som gir en balanse mellom fokus og komfort. Her kan justerbar belysning eller integrerte lyspaneler over skrivebordet være den rette veien å gå. De ansatte kan tilpasse lysstyrken eller fargetone etter behov, redusere blending og skape en personlig sone som øker konsentrasjonen og effektiviteten deres.
Møterom og fellesområder: Dynamisk atmosfære
I møterom og fellesområder anbefaler vi en fleksibel belysning som kan tilpasses ulike aktiviteter. Ved å implementere smarte belysningssystemer får du muligheten til å skape dynamiske atmosfærer og scenarier. Dette kan tilpasses alt fra formelle møter til kreative workshoper, og er veldig brukervennlig.
Pauserom og loungeområder: Avslapning og rekreasjon
For å oppfordre de ansatte til å kunne ta en pause eller en liten pust i bakken, kan vi anbefale å installere varm og dempet belysning i pauserom eller loungeområder. Bruk av takpendler eller gulvlamper kan bidra til å definere soner i pauseområdene. Dette gir ansatte muligheten til å lade opp litt energi i en avslappende atmosfære.
Åpne kontorlandskap: Balansert belysning for samhandling
I et åpent kontorlandskap må belysningen være i balanse. Kombiner integrert takbelysning med individuelle bordlamper for skape et optimalt miljø for samhandling og kreativitet. Ved å dele inn i ulike lyssoner kan man skille mellom arbeidsoppgaver som krever høy konsentrasjon i "arbeidssoner" og oppgaver som oppmuntrer til idémyldring i "samarbeidssoner".
Ved å gjøre noen tiltak, og investere i bedre belysning kan bedrifter skape et mer effektivt, funksjonelt og tiltalende arbeidsmiljø for sine ansatte.
Nordesign har et komplett belysningssortiment som kan tilpasses alle arbeidsplasser og alle behov. Ta kontakt med oss for å komme i gang. Bilder: Nordesign
Full fleksibilitet med belysning i skinnesystem
Kontorlokaler er ofte i endring. Kanskje bedriften er i vekst og trenger nye kontorplasser, eller ønsker å utnytte arealene mer effektivt? Da er det hensiktsmessig med en belysningsløsning som har samme fleksibilitet.
Et godt alternative er Alyce-serien fra Nordesign, som lar deg fritt justere plasseringen av de ulike armaturene og spottene hvis det er behov for det. Modulene gir dessuten meget lav blending på UGR<16 / UGR<19.
Det grønne skiftet gir moderniseringsmuligheter
I 2023 ble lysrør og kompaktlysrør faset ut av det europeiske markedet, som en del av det grønne skiftet. Kort fortalt innebærer dette at ikke er lov for produsenter og leverandører å produsere eller importere lysrør og kompaktlysrør.
Bedrifter har nå startet overgangen fra eldre lysrørsarmaturer til moderne LED-armaturer. Vi anbefaler alle bedrifter eller virksomheter med eldre belysningsarmaturer til å oppgradere til nye LED-armaturer. Med strømprisene vi ser i dag vil det umiddelbart kutte utgifter til strømforbruk fra gamle lysstoffrør ved å bytte til moderne LED-belysning.
Nye LED-armaturer bruker mellom 40-80% mindre strøm sammenlignet med eldre armaturer. I kombinasjon med lavt strømforbruk og lang levetid på LED-belysning, vil den kollektive utskiftingen ha en positiv innvirkningen på miljøet, og din bedrift får et mer bærekraftig avtrykk.
Skinnesystemet Alyce fra Nordesign gir deg friheten til å velge belynsningskomponentene som passer til ditt behov. Foto: Nordesign.
Lyst til å lese mer?
Store fordeler med menneskeorientert belysning - HCL
Har du hørt om Human Centric Lighting? Menneskers døgnrytme er i stor grad styrt av lyset, og vår døgnrytme kan påvirkes positivt og negativt av hvilken belysning vi velger innendørs. Her tar vi deg g…
6 klare fordeler ved å bytte til LED
Både bedrifter og private blir nødt til å bytte ut gamle lamper med mer miljøvennlige varianter. Dette vil kreve en innsats, men gevinstene er både store og tydelige.
RoHS-direktivet – hva vil det si for din bedrift?
RoHS-direktivet har siden 2006 innført forbud mot en rekke miljø- og helseskadelige stoffer. I løpet av 2023 ble enda flere produkter faset ut. Hva har dette å si for din bedrift? Og hvilke tiltak må…